četrtek, 28. marec 2013

Zima, zima bela


Zima, zima bela, vrh gore sedela. In še kako res je to letošnjo sezono. Ko se je v dolini že zdelo, da bomo vsak čas prijeli za lopate in grablje, ga je ponovno nasulo. In ne malo. V gorah je res še popolna zima.

Juhuhu! Snežna odeja se sicer kaj prida ni preobražala in zaradi nevarnosti plazov smo se večinoma oklepali nižjih kucljev. Najbolj oblegana izhodiščna točka je bila seveda Pokljuka. Nešteto vzponov so letos imeli Valvazor, Dobrča, Poljška, Sv. Peter, Vodice, Hotunjc, Barjanca... Ni da ni. Daljše ture se šele začenjajo.

Če smo na Gregorjevo že  pozdravljali pomlad, nam je druga polovica marca ponovno postregla z zimo.

Prejšnji teden smo vozili pršič pod Viševnikom v prijetnih pomladnih temperaturah. Čez vikend smo bili s ferajnom na zimski vaji na Komni in se lovili po tamkajšnjih terenih. Užili smo kar nekaj sonca pa tudi vetra. Poudarek na turi jebil na bivakiranju, lavinski delavnii in turni smuki. Tečajniki so si izkopali bivake, v katerih so tudi prenočili. Nekateri bolj, drugi manj udobno. Spust s Komne je bil presenetljivo uživaški, na kar nismo niti približno pomislili, ko smo se zjutraj vzpenjali po precej poledeneli poti. Nazaj grede je Blaž že zgoraj zavil levo pod steno in ubiral super prehode do podna. Včerajšnja tura na Brda, se je začela z -8C pri avtu in nadaljevala z zasneženimi smrekami in nezvoženim pršičom. Konec marca, nad 1200m pa še čisto prava zima.. 

Pri toliko pršiča kot ga je letosna razpolago, so me fantje z lahkoto nakurili, da si nabavim novo turno smučarsko opremo. In nove smuči sem si že omislila. Ker so doma pošle zaloge kož, mi jih je ravno včeraj kolega naročil iz tujine. Zdaj še rahlo oklevam pri nakupu novega okovja in pancarjev. Če se bo zima še nekaj časa takole nadaljevala, se zna zgoditi, da jo bom res mahnila po čezmejnih nakupih, ker tudi okovja in pancarjev moje velikosti doma ni več za dobiti. No, izbira je zelo ozka, ker sta samo dva modela v igri, če ne celo samo eden. Bom s tem kar imam, zmogla tudi še do naslednje sezone.

Letošnje razpoloženje, super druščina in res super smučarija, me držijo, da bi prvič v življenju smučala kar do poletja. In obeta se nam to, ja:) Za spremembo si sploh še ne želim že v japanke. In ravno včeraj so padali novi načrti za nove snežne ture! Glede na to, da je moje bolniške že en čas konec in da me poleg službe okupira čist preveč stvari, komaj še utegnem preveriti vreme, a mi je ravno danes Helena rekla, da se poleg dežja v naslednjih dnevih, potem menda obeta ponovna pošiljka snega.Vprašanje, če ne bomo načrtov za aprilsko Paklenico zamenjali za tour de ski po Julijskih Alpah... Čeprav se pa skomine po skali tudi že budijo...

****
We`ve had a grat winter this year, with huge amounts of snow. It looks like ski touring season will last till the Summer! There was a big awalanche danger during this winter in our mountains, so mostly lower and not too steep hills were skied. We had enormous chances to ski powder what is not really tipical. So it was not a hard job to convince me I need a new ski touring equipment. I just bought new pair of skis and ordered new ski skins from Germany as in our shops they run out of stock. It is the same with bindings and ski-boots. I will have to do some more across-the-border-shopings.

For Gregorjevo we were already greeting the Spring, but in the second half of March we were again served with winter and snow.

Our yesterday`s tour to Brda began with -8°C at the car and continued with snow capped trees and fresh powder snow. At the verry end of March there is still a real winter in the mountains. 

Last weekend we had a two day tour within alpine school. The major point of the tour was awalanche rescue training, ski touring and bivouacking.


A great  company, great skiing and a superb mood I am in now are just the right reasons to stick with skiing till Summer, this year:) Plans for April`s rock climbing trip to Paklenica can be postponed or changed for some more tour-de-ski in Julian Alps, although some longings to touch the rocks are already comming up...


.


















Ni komentarjev:

Objavite komentar