nedelja, 11. november 2012

November rain

Zima nas je letos na hitro obiskala že konec oktobra in nam na zadnjo nedeljo postregla s snegom. Ta najbolj zagnani so že naredili prve zavoje s turnimi smučmi in seveda tudi prve praske.

Sama še vedno na rahlo pestujem svojo poškodovano roko in kljub skominam, še nisem smela na smuči. Moje zapestj je še nestabilno in ker pri smučanju pogosto padem, še nekaj časa ne bom imela poguma, da bi se lovila z rokama. Obiski na fizioterapiji se že približujejo številu petdeset. Vlečejo se že malo, ampak to je edina pot k uspešnemu okrevanju. Aktivne vaje so lepa popestritev terapiji z laserjem in magnetom, elektrostimulacijo pa opuščamo. Kirurg je bil ob zadnjem obisku navdušen nad mojim napredovanjem, a še vseeno misli, da potrebujem vsaj še tri mesece, da bo živec zares ok in da bo roka dobila nazaj svojo moč. Veselje je delati vaje za moč, ampak, ko moram vrečko iz trgovine spustiti na tla, ker sem še prešibka, da bi jo obdržala, se vseeno še pojavi razočaranje. Tudi sukanje volana še ni lahko opravilo.
 
Zaenkrat sem še vedno najbolj mobilna na nogah. Tudi v hrib že grem. Hoja s pohodnimi palicami je res terapija, zato mi je še vedno najlažje brez. Po navodilih, si od zapestja in čez komolec potegnem dodaten rokav, da se mišica ne hladi, na roko pa rokavico, da so zaščiteni še prsti. Obiski savne so pogostejši, ker naj bi to dobro delovalo na mišico. Jesen je tako lepa s svojimi barvami, da se sprehodov res ne branim.

V začetku meseca je New York močno prizadel tornado Sandy. Med drugimi je posledice tornada čutila tudi Zahodna Virginija in nekaj prijateljev tam je ob močnem sneženju nekaj dni preživelo brez elektrike in s polomljenim drevjem po vrtovih. Takoj za tem, ko se je Sandy polegel in so Američani že začeli s sanacijami, je naše kraje zajelo močno deževje. Ne malo krajev je utrpelo hude poplave. Mi imamo kar srečo z lokacijo. Bohinjskemu jezeru se je gladina dvignila za več kot dva metra in Sava je na veliko koncih prestopila svoje bregove. Spodnji del Šobca je bil poplavljen in Sava je povsem zalila most.

Na odseku smo se že konec oktobra veselili še enega prvenstvenega vzpona našega člana. Nejc je bil na odpravi v Himalaji, kjer je plezal v zahodni steni Janaka. Danes smo člane odprave Janak 2012 pričakali na Brniku. Ob 11:20 je bil napovedan pristanek po urniku. Zaradi standardnih zapletov po neprespani noči in pri presedanjih po avtih, smo računali, da ne bo on-time in rahlo čez 11h smo le odbrzeli izpred Špara. Ta točni so nam že šparali plac v prvi vrsti na letališču in z navdušenjem smo pričakali Nejca in ostale člane odprave Janak 2012.  Najprej jih je čakalo nekaj medijskih obveznosti, pozdrave in objeme z domačimi, potem smo napadli pa še AOjevci. Jasno, da smo ga odvlekli na enga mrzlega rdečga in na hitri raport o odpravi.

*****
First snow this year came the last Sunday in Otober already. It stayed long enough that the most enthusiastic skiers got to make first curves on skis. 

Although I had a desire to try it too, I knew that my wrist is not stabile enough to risk it. As I am not the best skier I often fall and would it be to dangerous for my arm to hurt it again. 

I am still the best mobile on my feet. I like Fall so walks arount are just a pleasure to exercise and enjoy the nature. I was told to use walking sticks to exercise my arm muscles, but also to wrap it into another warm sleeve, to prevent it from cooling as the muscel can go into a bigger spasm when is cool. My sauna visits are more frequent now as are also good to relax muscles. Along the magnet and laser tharapy at physio I do more exercices for power now. I am exercising by my self as well.

At the begining of November NYC was hit by Sandy and also my friends in WV suffered from huge amount of snow as consequence of Sandy, Some were without electricity for few das. Just few days after Sandy our country was hit by a heavy rain and many places were flooded. Luckily my home town is safe from floods.

Today our team member returned from Nepal where he and his partner spent almost two months and climbed over a west wall of Janak. So we went to the airport to greet and welcome their expedition . We are all happy to have him and his team back home safe.

1 komentar:

  1. I am so glad you are back to blogging. I love seeing pictures of your life and world and knowing what you are up to! That path through the trees is just beautiful.

    OdgovoriIzbriši