ponedeljek, 27. avgust 2012

Summertime breathing

Daj kaj napiši, mi pravi prijateljica, jaz velikokrat pogledam na tvoj blog, če je kaj novega. Ni enostavno, ji rečem, če čakaš doma, da se poceli roka, ne greš po svetu in se ti nič ne dogaja. Pa še fotoaparat je že utrujen in potem za povrhu še nimam lepih fotk za k objavam.

Pa sem potem razmišljala, da ni tako sivo, da ima tudi bolniška kakšen plus. Spet več berem, več imam časa za posedanje na balkonu in pod trto, več priložnosti, da se prijatelji ustavijo pri meni; samo da dotočijo vodo za nadalnje kilometre, da posedijo in klepetamo, da kujemo nove načrte... Načrte za nove hribovske podvige, nove ročne spretnosti, da debatiramo o smislu življenja in se imamo lepo. Spretni fanje s ferajna mi večkrat priskočijo na pomoč; vzidali smo okenske police, skoraj že obrnili vrata hladilnika, sneli sosedine novoletne lučke z jelke...
 
Vreme je že vse poletje nooorooo. Sončno in suho, na trenutke celo prevroče. Seveda, še plavati ne hodim, tako da hladim se res pretežno pod tušem in v senci trte pri bloku, včasih s Tino pri Savi, s sestrino pomočjo ob Radovni... Plavam še ne in že težko čakam kontrolni RTG, ki bo pokazal, če roko lahko že polno obremenim. 

Vsi na veliko plezajo in včasih mi je kar hudo, ker sama najbrž še nekaj časa ne bom. No, to je svoje vrste vprašanje, kjer se bom pustila presenetiti. Včasih se mi zdi, da bom že v jeseni lahko ponovno držala grife, da Paklenica že čaka name, mogoče tudi Rušica in Kogel. Moč pozitivnega mišljenja menda dela svoje. Zadnje čase se dogaja, da sem prav koristna doma, ko ob vsej sodobni tehniki lahko pomagam prijateljem, ki pod steno ugotovijo, da je skica ostala v avtu in jim skene pošljem na njihove hude telefone.

Vrt kljub suši lepo uspeva. Fižol je najprej izgledal reven in bolan, a si je ob škropljenju s čajem iz koprive očitno dobro opomogel in ga komaj sproti obiram. Korenja, solate in bučk tudi ni manjkalo tole poletje, čeprav sem se morala bio semena parkrat posejati, da je sploh kaj pokukalo ven. Računam, da bo naslednja sezona že biodinamična. Tole leto sem na pol poizkušala in brala literaturo, preko zime pa upam, da nam uspe zbiodinamizirati semena za naslednje leto in celo pripraviti kakšen svoj preparat. Ati me je najprej malo postrani gledal, potem se je pa že strinjal, da je vredno poizkusiti. Prejšnji dan je bil dan za list in motovilec ter berivka že kalita, da bo skleda polna tudi na jesen. 

*****
A friend of mine was asking me to write new post. I was trying to explain that is not so easy to write when you are  tied to a home and not allowed to hang around and unable to do fun and exciting things. And my camera is kind of worn out and I have no good photos...

But at the end I figured it out that it is not so boring to be at home. Finally I have time for reading more, to host friends and hung out with them under the shade of a wineyards. We chat, we laugh, we do new plans, drink some beere together, they are helping me with things I do not manage by my self in my flat and around the building...

The weather is just incredible this summer: long hot summer, with almost no rain. Everyone is climbing&spending time in the mountains, by the lakes, on the sea side... I am cooling&refreshing my self mostly under the shower, in the shade of a wineyards by the house, with Tina we had a grilled chicken picnic in the freshness of Sava River, with Sandra near Radovna river... I do not swimm yet and I am looking forward to have x-rays contorl in couple of weeks to confirm my arm can be finally fully burden. I am quietly thinking I will be ready for climbing in tha Fall, that Paklenica is already waiting for me, maybe even Rušica and Kogel. The power of positive thinking has a special power and success!

In spite of a hot and dry summer my garden crops heavily. Although the beans looked weak an sick at first, it recovered well by being sprinkled with nettle-tea. So, lots of beans, pumpkins, carotts, salads. I had some problems with special biological seeds at the begining of season when nothing sprout out of those seeds. Later I changed the producer and decided I will bring up my  own seeds for the next season by biodynamical method. After speaking about this with my dad for first time he looked at me a bit sceptical, but than he said "why not". So, between Christmas and Three Wise Men we will bury seads half a meter underground to absorb a special cosmic energy... Yesterday it was a day for a leafy vegetables, so lamb`s lettuce and early non-hearting salad are already growing. 

That`s it for this time;)